Gyopár Panzió és Kemping

   Magunkról      Szolgáltatásaink      Áraink      Galéria      Torockó      Foglalás     FŐOLDAL     

Untitled 1

 

AJÁNLAT

Egy hét Torockón

Sátorral Torockón

Síklóernyővel Torockón

AKTÍV PIHEÉS - PROGRAM

Sport

Túra

Természetjárás

Városnézés

Barlangok

Várak, múzeumok

TUDNIVALÓK

Ételeink

Tippek

Europa Nostra Díj

Népművészet

Vasbányászat

 

EGYÉB

Házirend

Tűzvédelmi szabályzat

 

Untitled 1

Europa Nostra Díj

 

 

 

Az Europa Nostra 1963-as megalakulásával olyan páneurópai, non-profit szervezet jött létre, amelynek célja, hogy a térségben működő műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó civil szervezetek és szakmai egyesületek ernyőszervezeteként elősegítse az európai identitás megerősítését és az épített és természetes környezet megóvását. Az Europa Nostra tagjai között ma több mint kétszázhúsz nem kormányzati szervezetet, százhetven helyi és regionális szervezetet, valamint közel ezer egyéni tagot találhatunk.

 

A szervezet 1980 óta ítéli oda az Europa Nostra-díjat azoknak az építészeknek, tervezőknek, üzemeltetőknek és megrendelőknek, akik tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak az európai kulturális és természeti örökség megóvásához.

 

Torockó Értékvédő Program

 

Több mint 160 műemlék jellegű épületből álló, összefüggő házsorokat és tereket képező torockói építészeti hagyaték szervesen kapcsolódik Torockó teljesen sajátos művelődéstörténeti értékeihez. A kolozsvári Transylvania Trust Alapítvány indította el ennek a felbecsülhetetlen kulturális értéknek a védelmét 1996-ban. Miután a Belváros-Lipótváros partnervárosa Torockónak, adományukból évente karbantartási támogatást kap 138 ingatlantulajdonos, amennyiben vállalja, hogy háza értékes építészeti és utcaképi elemeit nem változtatja meg, elvégzi a szükséges karbantartási munkálatokat, és esetleges változtatási szándék esetén figyelembe veszi az alapítvány szakmai tanácsait.

 

1999: Európa Nostra Díj Torockónak

Az Európa Nostra Díj odaítélésében - az elért eredmények mellett - szerepet játszott a program összetettsége is: az önkormányzatok határokon is átnyúló partnerkapcsolata, az ingatlantulajdonosok és egy szakmai civil szervezet együttműködése, ráadásul mindez egy olyan régióban, ahol a gazdasági és társadalmi változások egyértelműen veszélyeztetik az építészeti örökséget.


Elérhetőségek

Elérhetőségek:

Gyopár Panzió és Kemping

RO–517610 Torockó (Rimetea) 157/a.

 

+40 744 542 563

 

gyoparpanzio@gmail.com

 

Skype: Gyopár Panzió és Kemping

GPS: N (É) 46°28’17” ; E (K) 23°34’59”