Gyopár Panzió és Kemping

   Magunkról      Szolgáltatásaink      Áraink      Galéria      Torockó      Foglalás     FŐOLDAL     

Untitled 1

 

AJÁNLAT

Egy hét Torockón

Sátorral Torockón

Síklóernyővel Torockón

AKTÍV PIHEÉS - PROGRAM

Sport

Túra

Természetjárás

Városnézés

Barlangok

Várak, múzeumok

TUDNIVALÓK

Ételeink

Tippek

Europa Nostra Díj

Népművészet

Vasbányászat

 

EGYÉB

Házirend

Tűzvédelmi szabályzat

 

Untitled 1

Egy hét Torockón

 

Kedves Látogató!

 

Pihenje ki magát festői környezetben, családias hangulatú szálláshelyen, magyar tájon.

 

Kedvezményes árak EGY HETES tartózkodás esetén félpanziós ellátással

(7 nap, 6 éj):

 

 

május 01- május 31

szeptember 01- szeptember 30-ig

Szállás + félpanzió / 6 éj/fő

107 Eur

3-10 éves korig + félpanzió / 6 éj/fő

99 Eur

0-3 éves korig

ingyenes

Félpanziós ellátás: 3 fogásos meleg vacsora + szállás + reggeli

 

Csoportoknak, egyhetes tartózkodás esetén vacsorához egy ingyenes teát biztosítunk!

 

Foglaláskor kérjük jelezze, hogy az egyhetes kedvezményes árat kívánja igénybe venni!

 

Szállásfoglalás >>>

 

Programajánlat:

 

Szombat: érkezés a Torockóra

 

Vasárnap: Torockó és környéke

 

A Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának völgyében, Tordától mindössze 20 kilométerre fekszik a legszebbnek tartott erdélyi település, Torockó.

 

Eredeti lakói német vasművesek voltak, akiket az Árpád-házi királyok uralkodása idején a Thoroczkai család telepített ide. Ennek köszönhető, hogy a modern vasipar megjelenése előtt Torockó Erdély legjelentősebb vasműves központja volt, mely hosszú ideig biztosította a lakosok jólétét.

 

Az 1870-es tűzvész a bányaváros nagy részét elpusztította. Ezután épültek  városias jellegű „fehér házai”, melyek a mai napig meghatározzák a falu képét, meseszerű hangulattal töltve meg az utcákat.

 

Hétfő: Torda és a Tordai Hasadék

 

A sóbányászatáról híres város sok jeles történelmi esemény színhelye volt. Ezek közül a legfontosabb a katolikus templomban megtartott 1568. évi országgyűlés, amelyen - Európában elsőként - kimondták a vallásszabadságot. A mai főtér egyik végében áll a gótikus és barokk stílusjegyeket egyaránt magán hordozó katolikus templom. Az ótordai református templom melletti park hátsó részében találjuk a Fejedelmek-házát, melyben az országgyűlésre érkező fejedelmek megszálltak. Érdemes ellátogatni a Mária-Terézia korabeli eszközökkel felszerelt sóbányába.

 

A Tordai Hasadék Erdély egyik leglátványosabb, és a legtöbbek által látogatott kirándulóhelye. A mintegy három kilométer hosszúságú szurdokvölgy alján, a 200 méteres magasságot meghaladó sziklafalak között folyik végig az Aranyosba ömlő Hesdát-patak.

 

Kedd: Marosvásárhely

 

Marosvásárhely elsősorban mezőgazdaságával biztosított jelentős helyet magának az erdélyi városok között, de a céhek, kézművesek és a kereskedők jelenléte fellendítette a gazdasági életet, amihez 1482-ben Mátyás királytól kapott szabadalom is hozzájárult.

 

Itt volt egy ideig Bem főhadiszállása, innen indult Petőfi Sándorral a végzetes fehéregyházi csatába.  Az 1867-es kiegyezés gazdasági és szellemi felemelkedést hozott, így Vásárhelyen is fellendült az ipar és a kereskedelem egyaránt.

 

Az igazi fejlődésre azonban dr. Bernády György polgármester idejében, 1902-től került sor.

 

Főbb látnivalók: Kultúrpalota, Vár, Megyeháza, Bartók Béla szobra, Nemzeti Színház, Bodor-kút, Teleki-ház, Teleki Téka, Bolyai Farkas Líceum, Bolyai szoboregyüttes...

 

Szerda: Kolozsvár

 

A város már az ókorban is lakott település volt, az Erdélyi Fejedelemség idején kapta a "Kincses Kolozsvár" elnevezést, melyet gazdagságának és kulturális szerepének köszönhetett.

 

Az 1500-as években Kolozsvár a reformáció központja volt.

 

Kolozsvárt régóta Erdély fővárosának tekintik, bár hivatalosan sohasem volt az. Intézményei, gazdagsága, egy időben a politikai élet ide összpontosító cselekvései mégis azzá tették. Ezt a címet az is indokolja, hogy Kolozsvár hosszú ideig Erdély legnépesebb városa volt.

 

Főbb látnivalók: Mátyás király szülőháza, Szent Mihály templom, Mátyás király lovas szobra, Házsongárdi Temető, Bánffy-palota, Rhédey-palota, Jósika-ház, Ferences templom, Kolozsvári Nemzeti Színház épülete, Sárkányölő Szent György szobra...

 

Csütörtök: Pihenés

 

Séta a Gyopár Panzió és Kemping festői környékén, Torockón, borozgatás, pihenés.

 

Péntek: Gyulafehérvár és Nagyenyed

 

Gyulafehérvár napjainkban is a római katolikus püspökség székhelye.

 

Itt találjuk János Zsigmond, erdélyi fejedelem kőkoporsóját, anyja, Izabella királyné sírját, valamint itt van eltemetve a XX. század legnagyobb hatású erdélyi püspöke, Márton Áron (1896-1980).

 

Főbb látnivalók: Szent Mihály székesegyház, Batthyaneum,  Fejedelmek háza, Vár, Alsó- és Felső Károly-kapu, Babilon-épület...

 

Nagyenyed fő látnivalója a vár, a kerített város, tíz méter magas falaival, a falakon belül pedig a XIV. századi református és XIX. század második felében épült német evangélikus templommal. A templom mellett láthatunk még néhány lakást és az újonnan épített "Áprily Lajos- házat". A város főterén található a római katolikus templom, mely a XVIII. században épült szép barokk stílusban, mellette minorita rendház van. A látogatónak szinte kötelező megnéznie a Bethlen Gábor Kollégiumot, melyet I. Apafi Mihály Gyulafehérvár pusztulása után (1658) helyezett a városba. Az iskola tudományos pezsgést hozott, sok nemesi család is ideköltözött

 

Szombat: indulás haza


Elérhetőségek

Elérhetőségek:

Gyopár Panzió és Kemping

RO–517610 Torockó (Rimetea) 157/a.

 

+40 744 542 563

 

gyoparpanzio@gmail.com

 

Skype: Gyopár Panzió és Kemping

GPS: N (É) 46°28’17” ; E (K) 23°34’59”